×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Нарешті є вирок суду за контрабанду підакцизних товарів

14.08.2024 Якщо ви думаєте, що це якісь супермасштабні схеми із фурами сигарет, вантажівка елітного алкоголю чи залізничний склад із нафтопродуктами, то ні – все набагато прозаїчніше.
Тож, вирок Володимир-Волинського міського суду Волинської області у справі про контрабанду підакцизних товарів – автомобілів у вигляді гуманітарної допомоги:
«…на початку січня 2024 року, більш точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, з метою незаконного збагачення та за невстановлених обставин, вирішив зайнятись контрабандою транспортних засобів».
«…Реалізуючи даний задум, вважаючи, що ввезення автомобілів на митну територію України у вигляді гуманітарної допомоги… є легким та швидким способом значно покращити своє матеріальне становище, він розробив план злочинної діяльності щодо контрабанди підакцизних товарів – автомобілів у вигляді гуманітарної допомоги».
Засуджений придбав за кордоном і перемістив через митний кордон 7 автомобілів у вигляді гуманітарної допомоги:
Mercedes Benz ML 270 2002 р.в., Mercedes Benz ML 270, BMW X5 2004 р.в., BMW X5 2005 р.в., OPEL ZAFIRA», 2001 р.в., Nissan Qashqai 2007 р.в., KIA Sorento», 2007 р.в.
Загальна вартість предметів такої контрабанди склала 1 780 096 грн, що становить значний розмір (починається з 1 135 500 грн).
Тобто, на думку державного обвинувачення і судді умисел підсудного охоплював саме вчинення контрабанди у великому розмірі.
Вирок не містить обставин виявлення злочину та затримання засудженого, але з рішення суду ми дізнаємося, що засуджений уклав угоду з обвинуваченням.
Суддя угоду затвердив і призначив узгоджене сторонами покарання у виді штрафу в розмірі 20 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 340 000 гривень.
На підставі ч.4 ст. 53 КК України сплату штрафу розстрочено в такому порядку: 170 000 грн протягом місяця з дня набрання вироком законної сили, після чого решту суми рівними частинами на строк п`ять місяців, тобто 34 000 грн щомісячно.
Згідно із дослідженням Економічної експертної платформи та Інститут соціально-економічної трансформації (до якого залучені експерти CASE Україна) про схеми ухилення від оподаткування, щорічні втрати від контрабанди / сірого імпорту складають 80-150 млрд грн.
Моніторинг судових рішень покарання за контрабанду реалізовується в рамках проекту «Оцінка криміналізації перемитництва в Україні з погляду законодавства ЄС», що втілюється Центром соціально-економічних досліджень CASE Україна в межах програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні. Зміст проекту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.