×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Очільник БЕБ не володіє інформацією про боротьбу з контрабандою та не здатен приймати будь-які управлінські рішення з цього приводу

18.09.2024 Донедавна правоохоронну функцію у сфері економічних порушень бізнесу виконували податкова міліція, СБУ та Нацполіція.

Велика кількість органів та подекуди дублювання повноважень викликали справедливі нарікання з боку бізнесу. Саме тому у передвиборчій програмі кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського у якості одного з пріоритетів було визначено припинити економічний тиск на бізнес. На виконання цього завдання 22 березня 2021 року Президент підписав закон щодо створення Бюро економічної безпеки.

4 листопада Кабінет Міністрів України видав розпорядження №1493-р “Про початок діяльності Бюро економічної безпеки”, яким дав старт офіційному початку діяльності БЕБ задля виконання функцій щодо протидії правопорушенням, які посягають на функціонування економіки держави.

Очікувалося, що створення єдиного органу державної влади, відповідального за боротьбу з економічними злочинами, дозволить не тільки суттєво покращити бізнес-клімат, а й реально захистити економічні інтереси держави, бо результати були незадовільними.

Наприклад, у 2019 році було зареєстровано 1287 кримінальних проваджень за ухилення від сплати податків. Водночас на стадії досудового розслідування році було закрито 262 кримінальні провадження, з яких 259 – за відсутності складу/події кримінального правопорушення. Результатами судового розгляду відповідних справ за визначений період стали всього 10 обвинувальних вироків.

В умовах повномасштабної війни ефективний захист економічних інтересів держави, протидія податковим та митним правопорушенням ще більш актуальні. Тому в рамках співпраці з ЄС Україна взяла зобов’язання з імплементацією відповідного законодавства, спрямованого на криміналізацію великомасштабної контрабанди всіх товарів, передбачивши ефективні покарання у вигляді позбавлення волі за кожну шкоду, завдану державному бюджету понад визначений поріг.

9 грудня 2023 року було внесено зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів, якими з 1 січня 2024 року запроваджено кримінальну відповідальність за контрабанду підакцизних товарів, а з 1 липня 2024 року – за контрабанду інших видів товарів.

Розслідування таких злочинів покладено законотворцем на Бюро економічної безпеки України (БЕБ).

Для оцінки ефективності упроваджених заходів із протидії контрабанди народним депутатом України Yaroslav Yurchyshyn було направлено звернення до БЕБ про надання знеособленої інформації щодо розпочатих кримінальних проваджень.

👉У відповідь листом за підписом в.о. директора Сергія Перхуна повідомлено наступне: «відомчими та іншими нормативними документами, якими регулюється правоохоронна діяльність БЕБ, не передбачено складання та ведення обліків щодо зареєстрованих кримінальних проваджень окремо за видами правопорушень, у тому числі у сфері контрабанди, а також ведення звітності щодо іншої інформації, зазначеної в додатку до Вашого звернення».

😱З отриманого документа стає зрозумілим, що очільник БЕБ не володіє інформацією про те, яким чином його підлеглі борються з контрабандою, а відтак – не здатен приймати будь-які управлінські рішення з цього приводу.

28 лютого, Рада ЄС схвалила старту Інструменту Ukraine Facility загальним обсягом €50 млрд на 2024 – 2027 роки.

План передбачає реалізацію реформ, які закладуть фундамент для подальшого відновлення й розвитку економіки та інтеграції України до ЄС. Серед іншого, документом передбачено перезапуск і активізацію БЕБ, у т.ч. шляхом адекватного і компетентного кадрового забезпечення.

Сподіваємося, що після призначення нового керівництва БЕБ наша країна зможе продемонструвати реальні результати боротьби з товарною контрабандою.

🫡А наша команда продовжує моніторити ефективність кримінальних покарань за контрабанду товарів іншими доступними способами. Далі повідомлятимемо суспільство про ефективність боротьби з контрабандою.