×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

CASE Україна запускає проект з оцінки криміналізації контрабанди товарів в Україні з погляду законодавства ЄС

19.07.2024 Моніторинг має показати наявність або відсутність дисфункції судової і правоохоронної систем. У разі виявлення будуть надані докладні рекомендації з виправлення, що дозволить посилити інтеграцію України в ЄС.

На сьогодні незаконне переміщення товарів, а саме їх нелегальний імпорт в Україну, є найбільшою схемою з ухилення/уникнення оподаткування в Україні у 2022 році, а обсяг «сірого» імпорту за 2022 рік складає 270-450 млрд грн.

Окрім зменшення доходів державного бюджету, нелегальний імпорт здійснює руйнівний вплив на конкуренцію на внутрішньому ринку та інвестиційну привабливість країни.

У 2023 році Верховна Рада ухвалила закон, яким повернула кримінальну відповідальність за контрабанду товарів (перемитництво).

З 1 січня 2024 року набули чинності норми Закону щодо кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів, а з 1 липня – щодо всіх товарів у великих розмірах.

Ухвалення даного закону було обумовлене директивою ЄС 2017/1371 Європейського парламенту та Ради ЄС про боротьбу з шахрайством, спрямованим проти фінансових інтересів Союзу, кримінально-правовими засобами, а також вимогою ЄС для отримання макрофінансової допомоги Україні на суму 1,5 млрд євро наприкінці 2023 року.

З метою визначення рівня ефективності судової та правоохоронної систем, функціонування верховенство права Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна запустив проект з моніторингу правозастосування норм Кримінального кодексу з погляду невідворотності покарання та ефективності санкцій за контрабанду товарів.

Моніторинг має показати наявність або відсутність дисфункції судової і правоохоронної систем. У разі виявлення будуть надані докладні рекомендації з виправлення, що дозволить посилити інтеграцію України в Європейський Союз.

Проект «Оцінка криміналізації перемитництва в Україні з погляду законодавства ЄС» втілюється Центром соціально-економічних досліджень CASE Україна в межах програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні. Зміст проекту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.