×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Міністерство економіки України схвалило Стратегію щодо малого і середнього підприємництва

02.09.2024 У документі йдеться про скасування обов'язковості актів виконаних робіт, яке обстоює CASE Україна.

30 серпня на засіданні Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2024—2027 роках.

Зокрема, у документі йдеться про підтримку впровадження електронного виставлення рахунків (e-Invoicing), що дасть змогу малому і середньому підприємництву уникнути штрафів, полегшить отримання податкових знижок, а також сприятиме інтеграції України до ЄС та посиленню здатності конкурувати 18 на європейському ринку (використовується один стандарт рахунка для клієнтів у всіх державах — членах ЄС).

CASE Україна у квітні 2022 року опублікував дослідження “Євроінтеграція бухгалтерського обліку: чому акти виконаних робіт більше не обов’язкові“. Згідно оцінок CASE Україна обіг актів виконаних робіт забирає до 13% робочого часу бухгалтера та до 5% робочого часу керівника підприємства.  Вартість виготовлення однієї пари актів коштує 200 – 300 грн в еквіваленті робочого часу.  Загалом економіка втрачає від обігу актів виконаних робіт до 34 млрд грн на рік (близько 0.6% ВВП).

З того моменту CASE Україна адвокатує скасування обов’язковості актів виконаних робіт та заміну їх електронним виставленням рахунків (e-Invoicing). У жовтні 2022 року був зареєстрований законопроект про використання рахунків-фактур в операціях з виконання робіт (надання послуг) народним депутатом Ярославом Железняком, який розроблявся за участі експертів CASE Україна. Міністерство фінансів виступило проти скасування обов’язковості актів виконаних робіт.