×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Експертний коментар

Держрегулювання для боротьби з інфляцією

16.03.2018 Глава Ради Національного банку України Богдан Данилишин запропонував відродити в Україні практику регулювання цін на продукти харчування та на інші товари, адміністративними мірами.

Старший економіст CASE Україна Володимир Дубровський, вважає, що регулювати націнку технічно неможливо.

quote
За словами експерта, мова йде про величезну кількість підприємств. Щоб проконтролювати, яку націнку вони встановили, не вистачить ніякої контролюючої служби, коментує експерт. Податкова зараз марно намагається видавити з підприємств податок на прибуток, який розраховується приблизно таким же чином. Але в результаті податок на прибуток сплачують півтора відсотків усіх підприємств “, – каже Дубровський.
quote
Навіть якщо подібна практика існує в європейських країнах, це не привід переймати досвід для України. “Наша держава не здатна більш-менш організовано та некорупційно виконати набагато простіші та набагато менш шкідливі регуляції”, коментує економіст.

Які шляхи для зниження інфляції бачить Володимир Дубровський:

По-перше, необхідно припинити грати в популізм з мінімальною зарплатою – підвищення зарплат породжує інфляційні очікування.

Також він зазначає, що зростання зарплат в нас не супроводжується зростанням виробництва, це призводить до зростання цін, зростання імпорту, порушення торгового балансу й так далі
Крім того, ціни на продукти харчування в нас визначаються, по-перше, світовим ринком, тому що дуже багато в нас експортується, а з іншого боку – монополією ринків продуктів харчування.

Різке зниження рівня інфляції, на думку експерта, негативно позначиться на економіці.
quote
“Звичайно, коли інфляція дуже велика, її потрібно знижувати шоково, тому що тоді вона вже рухається очікуваннями. Але коли мова йде про інфляцію близько 14% – з такою інфляцією намагаються боротися, знижуючи її поступово”, – пояснює Володимир Дубровський.

Також економіст сумнівається в необхідності зниження податку на додану вартість (ПДВ) для харчових продуктів. На його думку, така практика спірна. ПДВ – це податок на кінцеве споживання. Тобто чим вище цей податок, тим менше відповідного товару люди будуть споживати.