×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Через надмірні витрати уряду Україна втрачає 2,7% ВВП щороку

27.05.2021 Згідно із дослідженням CASE Україна низька спроможність держави та якість її послуг пов’язані надмірними державними витратами, а не з недостатньою сплатою податків. Економіка України щороку втрачає 2,7 в.п. ВВП через перевищення видатків бюджету понад оптимальний рівень.

27 травня 2021 р. Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна представив результати дослідження “Як надмірні державні витрати стримують економічне зростання України”.

Автори дослідження зазначають, що у 2009–2019 роках український уряд витрачав у середньому 45% ВВП на надання державних послуг, таких як виплата пенсій, оборона, обслуговування зовнішнього боргу, освіта тощо. За співвідношенням ціни та якості українські державні послуги одні з найгірших у світі: решта країн витрачають меншу частку свого ВВП для надання послуг цього рівня.

Недостатня спроможність української держави не пов’язана з її недофінансуванням. Навпаки, розрахунки CASE Україна визначили оптимальне для України співвідношення витрат до ВВП на рівні 35%. Перевищення цього показника на 10 відсоткових пунктів коштує нашій економіці близько 2,7% зростання на рік. Саме стільки Україні не вистачає, щоб наздогнати за рівнем життя Польщу чи Словаччину у найближчі 25 років.

Українська економіка за останні 4 роки зростає в середньому на 2,8%. Якщо припустити, що економіка наших західних сусідів і надалі зростатиме в середньому на 4% на рік, а українська економіка – на 3%, українці ніколи не житимуть краще за центральноєвропейців. Ми лише зможемо досягати того рівня, який ці країни мали 20, 30 чи 50 років тому. Якщо наша економіка зростатиме на ті самі 4% на рік – ми принаймні зупинимо відставання, але завжди будемо на 25 років позаду Польщі. Щоб наздогнати в економічному розвитку західних сусідів у найближчі 25 років, українській економіці потрібно зростати на 6% у рік. Тому зниження частки урядових витрат у ВВП, які стримують економічне зростання, має стати важливим критерієм оцінки майбутніх реформ.

Докладніше читайте у звіті “Зниження урядових витрат має стати основним критерієм українських реформ”.