×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Макроекономічна ситуація в умовах війни: які перспективи?

03.06.2022 Падіння ВВП зараз оцінюють на рівні -35%, експорт критично знизився з 13 млн тонн з початку вторгнення до 2 млн тонн. Торгові кредити показують -4.5 млрд дол. США, більш як експорт усіх товарів за 2 місяці.

01 червня 2022 року Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна провів дискусію на тему «Макроекономічна ситуація в умовах війни: які перспективи?». У ній взяли участь головний економіст Drаgоn Capital Олена Білан і керівник аналітичного відділу Concordе Capital Олександр Паращій, модерував захід виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

Публікуємо ключові тези дискусії, а також стислий переказ доповідей спікерів.

Основні тези

  • Падіння ВВП зараз оцінюють на рівні -35%, експорт критично знизився з 13 млн тонн з початку вторгнення до 2 млн тонн сьогодні.
  • За статистикою ООН, нині з України виїхало 6.8 млн людей, повернулося 2.2 млн людей, 4.6 млн людей (10% населення) емігрували, потенціал споживання знизився мінімум на 12–15%.
  • Національний банк впроваджує обмеження на міжбанківський ринок, менш зарегульований ринок фізичних осіб. Обмінний курс перебуває на фіксованому рівні, загальну економічну політику спрямовано на збереження макроекономічної стабільності і недопущення зростання валютного курсу на рівень 40 грн/$.
  • Структура платіжного балансу змінилася, торгові кредити показують -4.5 млрд дол. США, більш як експорт усіх товарів за 2 місяці.
  • Ризики небезпеки спричинили еміграцію капіталу. Українські бізнесмени намагаються географічно диверсифікувати свої бізнеси за кордон. Відновлення для бізнесу – найгостріше питання.
  • Міжнародні партнери готові надати більш як 30 млрд дол. США на додаткові військові витрати, гуманітарну підтримку, виплату зарплат і пенсій.
  • Важливо створити інвестиційні пули, готові вкладати в Україну без високих прибутків, проте з можливістю нових або вивільнених ніш.
  • Країна має унікальний шанс не просто відтворити старе, а модернізувати, трансформувати економіку, зробити її більш ефективною та продуктивною.

Повний текст за посиланням.

Відео дискусії:

Організатор дискусії: Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна. За підтримки та інформаційного партнерства з провідним діловим онлайн-виданням Економічна правда та просвітницькою ініціативою Останній Капіталіст.