×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Макроперспектива: що нас чекає 2023 року?

20.12.2022 15 грудня 2022 року Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна провів дискусію на тему «Макроперспектива: що нас чекає 2023 року?».

У ній взяли участь банківський експерт CASE Україна Євген Дубогриз; партнер-засновник компанії FinPoint Сергій Будкін; модерував захід виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

Основні тези

  • Зовнішні фактори впливу на економіку України: ринки капіталу (раціональний, вимірюваний чинник), загальносвітова рецесія (відобразиться на ціні експортного товару залізної руди), погодні умови (вплив на сільське господарство), війна і системні дії Росії (ірраціональний показник).
  • Основні показники економіки України 2022 року: ВВП – 30%, інфляція – +30%, борг до ВВП – 85–95%, девальвація – 33%, 4 банки вийшли з ринку, міжнародні резерви не змінилися – 9%.
  • 2023 року в Україні не буде: голоду, дефолту, зубожіння, припинення міжнародної підтримки, а також вільного руху капіталів, економічного зростання, репарацій і приватного кредитування.
  • Основні проблеми та виклики для влади: еміграційні процеси з України, демографічна ситуація – нестача населення, розподіл міжнародної підтримки, інтерес до України у світі, рух до ЄС, інфраструктура.
  • Наступний 2023 рік буде фундаментальним для підготовки відновлення.
  • Потрібна реформа банківського нагляду – перехід від карального до стимулювального нагляду як повноцінного інструменту монетарної політики.
  • Важливо у середньостроковій перспективі забезпечити приплив населення в Україну, стимулювати їх адаптування в культурний контекст. Від’ємна демографія, старіння населення можуть призвести до вимирання нації.
  • Україні бракує основи, на яку покладаються всі зміни –rule of law – рівень судової та правоохоронної системи. У системі, де закони не працюють, нічого не змінюється. Реформа цієї інституції – ключ до євроінтеграції та економічного прориву.

Повний текст за посиланням.

Відео дискусії:

Організатор дискусії: Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна. За підтримки та інформаційного партнерства з провідним діловим онлайн-виданням Економічна правда.