×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Опалювальний сезон 2022/2023: до чого готуватися?

21.07.2022 Опалювальний сезон в Україні – чи вистачить енергоносіїв для обігріву помешкань

14 липня 2022 року Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна провів дискусію на тему «Опалювальний сезон 2022/2023: до чого готуватися?». У ній взяли участь виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан; президент Dixi Group Олена Павленко; виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко; модерував захід виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

Основні тези

  • Сьогодні газопостачання з Росії до держав ЄС продовжується, проте обсяг зменшився на 30%. Деяким країнам (Фінляндія, Польща, Болгарія) відмовлено у транзиті з аргументацією несплати в національній валюті.
  • Європейська комісія видала зобов’язання щодо заповнення газосховищ на 90% до початку опалювального сезону, оскільки є ймовірність припинення Росією постачання.
  • ЄС наклав ембарго на закупівлю нафти, що почне діяти в обов’язковій формі наприкінці 2022 року. Зараз окремі держави добровільно погоджуються не купувати російську нафту (Німеччина), деякі навпаки нарощують обсяги (Ірландія).
  • Нафтогаз повідомляє, що в Україні у сховищах для опалення енергоресурсів достатньо. Проте існує проблема, пов’язана з ушкодженнями, яких завдано ТЕЦ, − чотири суттєво зруйновано, п’ять пошкоджено.
  • Уряд розглядає три законопроєкти – № 7427, № 7428, № 7429. Це комплект, що передбачає особливості проходження опалювального сезону у воєнний період, а саме змін щодо державного бюджету, податкового кодексу та унормування взаємовідносин учасників ринку.
  • Для вирішення проблеми з газом центральна та муніципальна влада працюють над запровадженням альтернативних джерел без підвищення тарифів. Прийнято зміни до Державного бюджету щодо виділення 38.2 млрд грн для компенсації різниці між тарифом і собівартістю.
  • Зараз в Україні спостерігається і спад споживання (через зменшення промисловості та відпливу людей), і виробництва газу (деякі родовища захопили окупанти). Приватні та державні компанії продовжують максимально видобувати там, де це уможливлює безпекова ситуація, проте в Україні є проблема з природним спадом.
  • Потрібно спростити та оптимізувати процедури ОВД, запровадити пільгові тарифи за споживання електроенергії та програми великої енергомодернізації.

Повний текст за посиланням.

Відео дискусії:

Організатор дискусії: Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна. За підтримки та інформаційного партнерства з провідним діловим онлайн-виданням Економічна правда та просвітницькою ініціативою Останній Капіталіст.