×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Падіння доходів, збільшення витрат на оборону у 7,5 разів

13.05.2022 Бюджетна аналітика за березень-квітень 2022 року

Виконання зведеного бюджету в березні 2022 року відображало ситуацію війни в країні. Як і можна було очікувати податкові доходи зведеного бюджету не зросли, а скоротились на 24% або ж на 30,4 млрд грн до 94,4 млрд грн.

Найбільше впали податки з імпортних товарів та податки на споживання. Так імпортний ПДВ становив всього 22% від показника березня 2021 року або ж 7 млрд грн. Імпортний акциз – 20% або ж 1,5 млрд грн. Ввізне мито – 12% або ж 0,4 млрд грн. ПДВ на внутрішнє споживання скоротилось на 34% або ж на 8,6 млрд грн до 16,4 млрд грн.

Щодо інших податків, то вони ще просто не встигли «просісти». Так, ПДФО був майже на рівні минулого року і становив 26,7 млрд грн. Податок на прибуток підприємств становив 29,5 млрд грн і виявився на 8% більше ніж рік тому. Насправді більшість цих податків вже у квітні покажуть значні темпи падіння. Річ у тім, що в березні ПДФО сплачувався за лютий. 11 березня – був останній день сплати податку на прибуток підприємств отриманий у 2021 році. Більше того частина державних та приватних підприємств сплатила свої податки авансом.

Натомість потреба у видатках зведеного бюджету в березні становила 225,8 млрд грн (без врахування Пенсійного фонду). Це в 1,6 раза більше ніж рік тому. Річ у тім, що хоча за окремими напрямами фінансування скоротилося, але ця «економія» становила всього 12 млрд грн. Водночас як за іншими напрямами необхідність у фінансуванні зросла в рази. І пріоритети видатків відповідали воєнному стану: на першому місці видатки на національну безпеку та оборону та на здійснення заходів правового режиму воєнного стану, а вже на другому – захищені видатки на оплату праці, обслуговування боргу, соціальний захист. Так, війна вимагала збільшення видатків бюджету як на оборону (видатки зросли в 7,5 раза до 62,8 млрд грн), громадський порядок (у 2,2 раза до 29,3 млрд грн). Загалом видатки на оборону та правопорядок становили трохи менше половини бюджету. Видатки на соціальний захист зросли в 1,7 раза до 52 млрд грн.

Профінансувати фіскальний розрив, який виник через невідповідність поточних доходів та потреб допомогли рекордні зовнішні запозичення, гривневий еквівалент яких становив 95,4 млрд грн. Водночас кошти НБУ та військові облігації допомогли залучити 49,6 млрд грн.

Не секрет, що в найближчому майбутньому фінансування необхідних державних послуг на належному рівні на тлі падіння економіки та бюджетних доходів вимагатиме значного рівня фінансування. Так у квітні доходи держбюджету скоротилися в порівнянні з квітнем 2021 року на 23% до 83 млрд грн, а потреба у видатках зросла на 60% в порівнянні з квітнем 2021 року до 175,3 млрд грн. В результаті, тільки за квітень дефіцит держбюджету збільшився з 55,6 до 146,6 млрд грн.

Проєкт фінансується Фондом міжнародної солідарності в рамках програми польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Публікація висловлює виключно думку автора та не може сприйматися, як офіційне становище Фонду міжнародної солідарності чи Міністерства закордонних справ Республіки Польща.