×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Роль громадянського суспільства у відновленні країни: чи можлива співпраця з урядом?

10.08.2022 03 серпня 2022 року Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна провів дискусію на тему «Роль громадянського суспільства у відновленні країни: чи можлива співпраця з урядом?».

У ній взяли участь голова аналітично-адвокаційної організації «Центр спільних дій» Олег Рибачук, голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, модерував захід виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

Основні тези

  • Громадянське суспільство сприймають як контролера, який може чинити тиск на владу. Уряд чекає на співпрацю і підтримку громадянського суспільства.
  • Вагомий аспект – відповідальність. Для влади вона прописана законом, громадянське суспільство ж повинно брати на себе відповідальність, її прорахувати та забезпечувати.
  • Інклюзивність, тобто залученість до процесу відновлення, означає надання громадськими організаціями повноцінної допомоги владі. Процес співпраці передбачає не тільки перемовини, а й обговорення виконання рішень та як працює зворотна реакція.
  • Парламент ухвалив два важливі рішення: перше – Стамбульська конвенція, друге – Антикорупційна стратегія. Вже є чітке розуміння, що потрібно робити та в які терміни. При кожному комітеті створена відповідна група відповідатиме за перевірку на відповідність євроінтеграційному законодавству.
  • У процесі відбудови вкрай серйозні два ризики: антикорупційний і ризик неефективності. Завдання уряду – запропонувати прозорі та зрозумілі механізми взаємодії влади, громадськості, бізнесу, донорів, урядів іноземних країн.
  • До ініціативи RISE вже приєдналися більш як 30 громадських організацій, Міністерство економіки та інфраструктури. Планують долучитися комітети Верховної Ради, коаліція громадських організацій.
  • В Україні не вистачає тендерних конкурсів, які б дали змогу громадським організаціям, аналітичним центрам брати активну участь у конкретних замовленнях, отримувати за це винагороду і продукувати якісну та потрібну роботу.

Повний текст за посиланням.

Відео дискусії:

Організатор дискусії: Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна. За підтримки та інформаційного партнерства з провідним діловим онлайн-виданням Економічна правда.