×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Як ми будемо реформувати країну: слідами конференції в Лугано

11.07.2022 Конференція покликана знайти шлях і домовитися, яким чином, в яких напрямах рухатися, дати початок роботи застосуванню інструментів для відновлення та перебудови країни після перемоги у війні.

7 липня 2022 року Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна провів дискусію на тему «Як ми будемо реформувати країну: слідами конференції в Лугано У ній взяли участь Дмитро Ливч – Центр економічного відновлення, Наталія Мельник – Bendukidze Free Market Center, модерував захід виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

Основні тези

  • Ukraine Recovery conference 2022 стала платформою для обговорення відбудови України. Основні її результати – зустріч української сторони з міжнародними партнерами у форматі широкого представлення інструментів і механізмів, які можна застосувати до плану відновлення.
  • Конференція покликана знайти шлях і домовитися, яким чином, в яких напрямах рухатися, дати початок роботи застосуванню інструментів для відновлення та перебудови країни після перемоги у війні.
  • Запропоновано багато програм щодо архітектури відновлення, економічного, соціального, інфраструктурного секторів, а також захисту довкілля і розвитку зеленої енергетики.
  • Реформування країни в напрямі вільного ринку, демократії, digital трансформації передбачає реалізацію розроблених ініціатив, але найбільша проблема – яким чином довести стратегію до її імплементації, запровадити принципи роботи та конкретні дії.
  • Нині в Україні завдано руйнувань приблизно на 600 млрд дол. США. Озвучена сума потрібна для відбудови країни в розмірі 750 млрд дол. США на наступні десять років. Проте це на сьогодні, неможливо повністю врахувати весь масштаб подальших збитків і зростання дефіциту державного бюджету.
  • Відновлення економіки має починатися передусім з верховенства права та макрофінансової стабільності, що в результаті призведе до секторальної трансформації економіки.
  • Потрібне забезпечення економічної свободи за рахунок дерегуляції, приватизації, діджиталізаціїї та доступу до ринків.
  • Іноземні інвестори заходитимуть лише в безпечні умови, тому важливо вирішити питання страхування воєнних ризиків.
  • Процес відновлення та перебудови лежить на відповідальності і уряду, і громадянського суспільства. Через високий рівень недовіри міжнародної спільноти у процесі розвитку потрібна участь влади, бізнесу та громадянської спільноти.
  • Програму відбудови треба розглядати як спільну справу, де ми всі є зацікавленими сторонами, оскільки від цього залежить наше майбутнє.

Повний текст за посиланням.

Відео дискусії:

Організатор дискусії: Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна. За підтримки та інформаційного партнерства з провідним діловим онлайн-виданням Економічна правда та просвітницькою ініціативою Останній Капіталіст.