×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Як змінилися пріоритети бюджету 2022 впродовж війни

31.05.2022 Впродовж війни уряд вніс більше, ніж 160 змін до бюджетно-податкового законодавства.

На потреби війни з початку військових дій було додатково виділено 314 млрд грн. І лише частину з них профінансовано коштом перерозподілу інших видатків (181 млрд грн).

Які додаткові зобов’язання взяв на себе уряд?

Пріоритет – це оборона та правопорядок, – план видатків на оборону на 2022 рік збільшено в 3,2 раза в порівнянні 2021 роком. Соціальні програми були трансформовані. Хоча загальний їх обсяг змінився не так відчутно, але в цій сфері має відбутися один з найбільших перерозподілів.

Яким може бути перерозподіл ВВП через бюджет

План видатків державного бюджету з урахуванням змін наразі сягає 2 трлн грн. Так, якщо навіть падіння ВВП становитиме оптимістичні 30%, то тільки фінансування завдань державного бюджету наразі потребує половину ВВП, а з урахуванням Місцевих бюджетів та Пенсійного фонду – понад 2/3 ВВП.

 

Проєкт фінансується Фондом міжнародної солідарності в рамках програми польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Публікація висловлює виключно думку автора та не може сприйматися, як офіційне становище Фонду міжнародної солідарності чи Міністерства закордонних справ Республіки Польща.