×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Євроінтеграція бухгалтерського обліку: чому акти виконаних робіт більше не обов’язкові

06.05.2022 Понад 70% українських підприємців вважають, що не обов’язкове підписання актів виконаних робіт полегшує провадження бізнесу.

04 травня 2022 року Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна провів дискусію на тему «Євроінтеграція бухгалтерського обліку: чому акти виконаних робіт більше не обов’язкові». У ній взяли участь заступниця директора Info Sapiens Інна Волосевич, керуючий партнер Saivens Group Олена Жукова та директор з розвитку CASE Україна Євген Шульга, модерував захід виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук.

Основні тези

  • Акт виконаних робіт – це документ, який підтверджує факт надання робіт/послуг і відсутність претензій у замовника до якості їх надання. Його використовують також для можливості розрахувати настання податкових зобов’язань, а саме податкового кредиту.
  • Акт виконаних робіт не страхує від ризиків невиконання робіт і фіктивності операцій. Суд не вважає акт виконаних робіт доказом того, що сторони задоволені наданими роботами чи послугами.
  • Ведення актів виконаних робіт в Україні створює проблеми на міжнародному рівні. У розвинених країнах світу відсутній такий документ, натомість використовують інвойси або виставлення рахунків.
  • Опитування засвідчило, що фізичні особи-підприємці підписують п’ять актів виконаних робіт на місяць, тимчасом як юридичні особи – у середньому до 30 актів на місяць. Для адміністрування актів задіяні співробіники, які витрачають більш як 13% свого часу.
  • Деякі підприємства самостійно доставляють акти виконаних робіт, друге місце посідає спосіб доставки власним кур’єром або особисто.
  • Багато, а саме більш як 70% (73–74%) українських підприємців вважають, що не обов’язкове підписання актів виконаних робіт полегшує провадження бізнесу.
  • Робота з актами виконаних робіт – це дорого та неефективно. Витрати на підписання, доставку та облік актів у середньому становлять 2000–4000 грн на місяць, а це 34 млрд грн, близько 0.6% ВВП у масштабах країни.
  • Доцільно змінити законодавство щодо необов’язковості актів виконаних робіт для українських підприємців, оформлювати їх на добровільній основі, що спростить умови для надавачів і отримувачів робіт і послуг.

Повний текст за посиланням.

Відео дискусії:

Організатор дискусії: Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна. За підтримки та інформаційного партнерства з провідним діловим онлайн-виданням Економічна правда та просвітницькою ініціативою Останній Капіталіст.