×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Глобальний рейтинг конкурентоспроможності 2018: як покращити позиції, незважаючи на падіння

17.10.2018 Всесвітній економічний форум оприлюднив результати щорічного Глобального рейтингу конкурентоспроможності. Україна зайняла 83-тє місце з-поміж 140 учасників рейтингу (57 балів з можливих 100). У 2017 році Україна посіла 89 місце серед 135 учасників. Втім, зміна методології рейтингування не дозволяє напряму співставляти позицію України з минулорічним рейтингом.

Всесвітній економічний форум змінив методологію розрахунку щорічного Глобального рейтингу конкурентоспроможності. Нова методологія охоплює 140 країн, конкурентоспроможність яких оцінюється за 98 індикаторами, які згруповані в 12 основних компонентів – драйверів продуктивності, що формують конкурентоспроможність країни.  Розробники методології поставили за мету максимально відстежити  динаміку світової економіки в умовах Четвертої індустріальної революції та сконцентрувати  увагу на нових факторах конкурентоспроможності, пов’язаних із швидким поширенням цифрових технологій, які раніше  не були в пріоритеті політичних рішень урядів . Мова йде про генерування ідей, підприємницьку культуру, інновації, відкритість та адаптивність.   Відтак новий Глобальний індекс конкурентоспроможності 4.0 має, які і минулого року,  12 компонентів, однак самі компоненти були реорганізовані та отримали нові назви. Кількість індикаторів  зменшилась з 114 до 98, при цьому  64 індикатори є новими. Сам ж індикатори розраховувалась на основі статистичних даних та опитувань.

За новою методологією Україна посіла  83 місце з 140 країн. Формально місце  України покращилось на 6 позицій. Зміна методології не дозволяє напряму співставити позицію України з минулорічним рейтингом. Однак, задля можливості порівняння динаміки показників,  розробники рейтингу також розрахували позиції країн на основі  даних попереднього періоду. Таким чином,  ми можемо відслідкувати річні зміни в тому чи іншому «новому» індикаторі та компоненті, що формують загальний рейтинг країни у 2018 році. В результаті, за новою методологією у порівнянні з попереднім роком    позиції України  погіршились  в  11 компонентах, і тільки в одному («Динаміка бізнесу») зафіксовано позитивну динаміку.

Найбільше балів Україна отримала за такими компонентами як «Навички» (45-те місце), «Розмір ринку» (47-ме місце) «Інфраструктура» (57-ме місце),  та «Інноваційна спроможність» (58-ме місце).  А за  індикатором «рівень електрифікації» Україні навіть вдалось зайняти  перше місце. Втім, це перше місце Україна поділила з 66 учасниками рейтингу.

Компонентами, які тягнуть Україну донизу,  виявились «Макроекономічна стабільність» (131-е місце), «Фінансова система» (117-те місце) та «Інституції» (110-те місце).

Серед індикаторів, які забезпечили Україні низькі бали, зокрема, наступні:

  • вплив організованої злочинності на вартість ведення бізнесу
  • рівень інфляції (середній показник за 2016-2017 рр),
  • динаміка боргу з врахуваннмя кредитного рейтингу країни,
  • рівень тероризму,
  • незалежність судової системи,
  • захист прав власності,
  • якість доріг,
  • вплив податків та субсидій та конкуренцію,
  • гнучкість встановлення заробітної плати,
  • фінансування МСБ,
  • надійність банків,
  • частка проблемних кредитів,
  • темп росту інноваційних компаній.

Найближчими сусідами України в рейтингу є Домініканська республіка (82 місце) та Македонія (84 місце). Географічні сусіди України обігнали її:  Росія зайняла місце 43-тє місце, Польща – 37-ме, Словаччина – 41-е та Угорщина –  48-ме,  Румунія – 52-ге. Нижче опинилась тільки Молдова (88-ме місце), а Білорусь традиційно не рейтингувалась.  Очолили рейтинг Сполучені Штати Америки, за ними слідують Сінгапур та Німеччина.   Минулорічний лідер – Швейцарія –  зайняла 4 місце.  Найнижчий рівень конкурентоспроможності незмінно  у Ємена та Чаду.

Коментар Володимири Дубровського, старшого економіста CASE Україна:

«Попри зміну методології, конкурентна позиція України залишається так само нерівноважною: у нас все відносно добре із уміннями та креативністю, але погано або дуже погано – з інституціями, до яких, особливо в останні роки, додалися макроекономічні проблеми, ну, і, відповідно, фінансовим сектором. До того ж, політика нинішнього уряду позбавила Україну ще однієї традиційної конкурентної переваги – гнучкості ринку праці. Отже, розраховувати на інвестиції (а, відповідно, і промисловість) як драйвер зростання не доводиться, але все ще є шанс зробити таким інновації. І цей шанс не можна прогавити».

CASE Україна є регіональним партнером форуму, який залучений до підготовки рейтингу. Ознайомитися зі звітом.