×
Заповніть, будь ласка, форму нижче для переходу на платіжну систему
Новини

Україна: війна, економіка, шлях до відбудови

16.05.2022 Виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук виступив на панельній дискусії, яку організував Cornell University, про масштаби шкоди українській економіці від агресії росії.

13 травня 2022 року Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна взяв участь на панельній дискусії «Україна: війна, економіка, шлях до відбудови» (“Ukraine: war, economy, path to rebuilding”), яку організував Cornell University (21-е місце у QS World University Rankings 2022).

Виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук представив орієнтовні оцінки шкоди для української економіки від російського вторгнення.

Ключові тези з виступу (повне відео панельної дискусії тут):

– Військові дії у березні. Активні бої точилися в регіонах, які створювали до 60% ВВП. Це не обов’язково означає, що у цих областях було ліквідовано 60% ВВП. Але це не означає, що на решту країни не вплинула війна. Ракетні удари були по всіх регіонах і продовжуються досі.

– У травні активні бойові дії йдуть у регіонах, які створювали до війни до 20% ВВП.

Проте багато руйнувань. Наприклад, ми гадки не маємо, що трапилося з промисловістю. Відомостей про промислове виробництво з початку війни немає.

Відсутня інформація про роздрібну торгівлю, яка є показником споживання. Наприклад, Київ не зазнавав великих руйнувань, але люди активно виїжджали зі столиці на захід чи в інші країни. І послуги були значною частиною економіки.

Сільськогосподарське виробництво постраждало відносно помірно. Близько 70-80% посівних площ залишилися під контролем української влади, а нового врожаю буде приблизно на 20-30% менше, ніж минулого року, що був рекордним за показниками.

Постраждав навіть ІТ-сектор. Сектор, який, як очікується, буде найстійкішим. ІТ-компанії повідомляють, що західні партнери дуже часто призупиняють проект через свої вимоги комплаєнса. Україна перебуває у стані війни, і це створює ризики недоставки. Експортні продажі ІТ-сектору впали на 4% у березні, що можна розглядати як невелике скорочення. Але в січні та лютому експорт ІТ зростав більш ніж на 30% у річному обчисленні. Тож якщо порівнювати з довоєнною динамікою, то спад теж сильний.

– Мільйони українців покинули країну. ООН повідомляє про 6 млн людей. Насамперед жінки, діти та кінцеві люди похилого віку. Близько 700 тис. осіб зараз служать в армії (у різних формах): територіальна оборона, національна гвардія та ін.
Це втрата як роздрібного продажу, так і робочої сили. Офіційно повідомлялося, що в Україні проживає 42 мільйони людей, але насправді населення набагато менше.

Лише 12,8 млн українців було офіційно працевлаштовано. На зараз є дані, що близько 5 млн людей втратили роботу через війну.

– Існує багато оцінок втрат від війни. НБУ говорить про $92 млрд збитків. Остаточна вартість реконструкції варіюється від €200 млрд до €1 трлн. €1 трлн – це оцінка української влади. Іноземці наводять менш амбітні цифри. Очікування погашення від Росії, але механізм поки що не зрозумілий.

– Обмеження експорту. Морські порти заблоковано. Можливості експорту залізницею дуже обмежені. А у випадку з експортом зерна ми маємо ситуацію, що Україна має достатньо зерна для внутрішнього споживання, і ми маємо достатні запаси для експорту. Але ми не можемо надіслати всі ці запаси зерна на ринок. В результаті це означає велику загрозу для країн, що залежать від постачання продовольства. Ситуацію виправить лише військова деблокада українських морських портів.

– Доходи бюджету знижуються. Витрати зростають. Дефіцит у березні був відносно скромним, тому що багато компаній заплатили вперед, а гроші ще залишилися від довоєнного життя. Але вже у квітні дефіцит бюджету становив неймовірну суму $5 млрд, і очікується, що цей рівень дефіциту збережеться і надалі. Довоєнний ВВП складав $200 млрд. Дефіцит за місяць становить 2,5% ВВП на рік.

– Близько 500 компаній переїхали у безпечніші місця. Близько 300 компаній продовжили свою роботу після переїзду.

Підсумки
Шкода дійсно сильна. Набагато сильніша, ніж збитки Росії від санкцій. Необхідність відновлення у майбутньому. Але велика проблема – утримати людей в Україні. З метою безпеки слід очікувати на нові хвилі міграції українців, оскільки російська агресія не закінчиться навіть тоді, коли російська армія цього разу буде переможена.

Проєкт фінансується Фондом міжнародної солідарності в рамках програми польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Публікація висловлює виключно думку автора та не може сприйматися, як офіційне становище Фонду міжнародної солідарності чи Міністерства закордонних справ Республіки Польща.